Bemutatkoznak a helyi kézművesek, művészek

 

Darvas Iván: (termékeiről készült  fotók megtekinthetők itt)

 

 

 

 


 

Dr. Kovács Jánosné: (a termékekről készült fotók megtekinthetők itt)

 

Dr Kovács Jánosné Vida Zsuzsanna vagyok.1940 január 22-én születtem Marcaliban. Édesapám hosszú éveken át asztalosmesterként dolgozott, édesanyám háztartásbeli volt.      8 éves koromig Tapsonyban laktam a szüleimmel. Utána Nagybajomba költöztünk. Férjemet is ott ismertem meg. Házasságunkból egy gyermekünk született, aki általános iskolai tanár. Már az általános iskolában nagyon szerettem rajzolni. Tanáraim többször dicséretben részesítettek vázlataimért, rajzaimért. Festeni csak később, 30 éve  kezdtem. Először csak virágokat, majd tájakat és épületeket is. 20 évvel ezelőtt a nagyatádi Gábor Andor Művelődési Ház felhívására több festményemet beküldtem elbírálásra, s 7 képemet alkalmasnak tartottak arra, hogy részt vegyen a Dél-Somogyi Amatőr Festők kiállításán. Ezt követően minden évben szerepeltem a kiállítók közt 4-5 képpel. Néhány képemet Horvátország pár városában is bemutatták, s részt vettek a képeim az Amatőr Festők Megyei Kiállításán Kaposváron is. Az elismerés, a kiállításokon való részvétel arra ösztönzött, hogy egyre nagyobb energiával, tudatosabban fessek. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy az elmúlt 30 év alatt közel 500 képet készítettem, melyekből jutott a rokonoknak, jóbarátoknak is ajándékképpen. Azóta nagyon sok városban volt kiállításom, sőt Nagyatádon önálló kiállításom is. Most pedig történt egy váltás: sok örömömet lelem a kézzel készített 3 dimenziós élethű agyagvirágokban, és a forró viasszal készült festményeimben.

-Dr. Kovács Jánosné-

 

 

 


 

Fekete Hajnal: ( a termékekről készült fotók megtekinthetők itt)

 

 


 

Sáráné Kocka Ágnes:(a termékekről készült fotók megtekintehtők itt)

 

 


TULIPINTYÓ KÉZMŰVES KUCKÓ
„A hagyomány arra való, hogy forrásul szolgáljon a legkülönbözőbb alkotásokhoz." (Színia)

Kézműves tevékenységemmel igyekszem az egyedi készítésű, keresztszemes hímzéssel és kézzel festett ajándék-és használati tárgyaimat népi motívumainkkal nemcsak díszíteni, hanem jelképeink, szimbólumaink megjelenítésével mindennapjainkra kitekintve hasznossá is tenni.
Szeretek zsákvászonnal, 100 % pamut-és lenvászon anyagokkal dolgozni, de szívesen festek fára és magyar fazekas által készített termékekre is.
Egyedi igény szerint bármilyen minta és felirat kérhető.Termékeim: bögrék, ajtódíszek kicsiknek és nagyoknak, telefontartók, borkötények, tarisznyák, kistáskák, szütyők, kulcstartók, karkötők, illatzsákok, textildíszek (szívek, madárkák) zsepitartók...

 

CSENGŐ-BONGÓ DÚDOLGATÓ
„Minden kisgyermeknek a saját édesanyjának a hangja a legszebb a világon!"


Mamáknak, babáknak és kisgyermekeknek 0-3 éves korig Csengő-Bongó Dúdolgató elnevezéssel zenés játszóházas foglalkozásokat tartok.
A zenei inger felkeltésén túl a foglalkozások célja az ölbeli játékok megismertetése a fiatal édesanyákkal.
A kétszemélyes játékokat 1891-ben Kiss Áron pedagógus nevezte el ölbeli játékoknak, vagy ahogyan régen mondták: „dajkarímeknek".
Ezeket a néphagyományhoz kötődő játékokat több generációs nagycsaládokban játszották és szájhagyományozás útján öröklődött tovább.
Az ölbeli játékok mozgásos-érintéses játékok, így olyan érzelmi közeget teremtenek a baba és a kisgyermek számára, amely nemcsak a fejlődéshez nélkülözhetetlen érzelmi biztonságot, hanem a testi-, szellemi fejlődésüket is biztosítja.
A dal és mondóka anyag népi eredetű, alkalmazkodó az évszakokhoz és jeles ünnepekhez.
Az élő énekhang mellett szerepet kapnak különböző hangszerek is: furulya, gitár, nádi duda, okarina (körtemuzsika) táltos dob, és igyekszem hangszeres vendéggel  is színesíteni a foglalkozásokat.


BABUSGATÓ BABAMASSZÁZS
„Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke!"(Móricz Zsigmond)

A babamasszázs bölcsője, évezredes hagyománya Indiából származik.
A Babusgató Babamasszázs során az ayurvéda elveire épülő ősi, hagyományos indiai babamasszázs tudását sajátíthatják el az egyéves kor alatti babák szülei.
A kisbaba számára az anyaméh nyújtotta biztonságot a megszületést követően az érintés váltja fel. Ezért az első hónapokban a létbiztonság, az ösztönös szükségletek (lélegzés, táplálék -és folyadék bevitel, alvás) biztosítása mellett ugyanilyen fontos szerepet kap az ősbizalom visszaállítása, az érzelmi biztonság (félelem mentes állapot) megteremtése.
A masszázs olyan kommunikáció, mellyel szavak nélkül is képesek vagyunk szeretetet, érzelmet, nyugalmat közvetíteni.
Az édesanyák csoportos tanfolyam keretén belül vagy egyedi oktatással sajátíthatják el a masszázs fogásokat.

 


 

Pandur Mária (az alkotásokról készült videó megtekinthető: itt)

Pandur Mária vagyok. 1948-ban születtem Barcson. Általános és középiskolába szülővárosomban jártam. Felsőfokú tanulmányaimat Pécsen üzemmérnöki, Miskolcon gépészérnöki és Budapesten mérnöktanári diplomát szereztem. 18 évet mérnökként, 20 évet tanárként dolgoztam. 2007-ben mentem nyugdíjba a Dráva Völgye Középiskolából. A művészetekkel gyermekkoromban kerültem kapcsolatba édesanyám révén, aki szenvedélyes művészetrajongó volt, maga is rajzolt, festett. Ő íratott be Maróti László tanár úr rajzszakkörére, aki később a rajztanárom is lett. Maróti tanár úr tehetségesnek tartott, ennek hatására unokatestvéreimmel rengeteget rajzoltam. A "festőiskola" egykori növendékeként ma is hálásan gondolok a tanár úrra. Ifjúkori hobbimat folytatva munkahelyemen, a Dráva Völgye Középiskola Kollégiumában kézműves szakkört hoztam létre, ahol a diákokkal szőttünk, kézimunkáztuk és festegettünk. Az ott készült munkák ma is díszítik a kollégium falait. Életem során számos portrét és akvarellt készítettem, de komolyabban csak 2007-ben kezdtem el festeni. Első olajfestményemmel, egy virágcsendélettel Nagyatádon, a Dél-somogyi alkotók tárlatán mutatkoztam be 2009-ben. A természet iránti rajongás és a képzelet alkotta formák irányítják témaválasztásomat. Utolsó kiállításom, 2013 februárjában a pécsi Origo ház galériájában került megrendezésre.

Kiállításaim:

2009 - Városi Könyvtár, Barcs

2009-2010 Dél-somogyi alkotók tárlata, Nagyatád

2010 - Szociális Központ, Barcs

2010 - Művelődési Ház, Darány

2011 - Dráva Völgye Középiskola, Barcs

             (Az iskola fennállásának 50. évfordulóján)

2011 - Országos Képző- és Iparművészeti tárlat, Marcali

2012 - Balatoni alkotások tárlata, Hévíz

2012 - Szociális Központ, Barcs

2012 - Városi Könyvtár, Barcs (A felújított könyvtár avatásán)

2012 - Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (Barcs)

2013 - Caflisch Galéria (Pécs)

2013 - Origo ház (Pécs)

2013 - Dóm Kőtár Galéria

2013 - Nagykanizsa: Anya-lánya kiállítás

2014 - Darány: Böllérverseny és civil találkozó

2014 - Pécs: Lénau ház, június hó

 


 

Lengyelné Tóth Anita

 

Nagyatádon élek egy szép, virágos városban.  Gyermekkorom óta érdeklődtem a művészetek iránt, szavaltam, énekeltem.  Még most is vannak fellépéseim.  Harminc éve vagyok óvónő, ez alatt számos kreatív tevékenységben kipróbáltam magam. Négy évvel ezelőtt részt vettem egy mandalakészítő táborban, ahol megismerkedtem különböző festési technikákkal és a mandalakészítés lelki oldalával. A négy év alatt kialakult egyéni stílusom, ami folyamatosan alakult át, újult. Munkáim között találhatóak változatos technikával készült tányérok, poharak, vázák, ékszerek, órák és tükrök.  Üvegre és néha fára dolgozom. Az emberek visszajelzései alapján örülök, hogy minden egyes alkotásommal szeretetet, örömöt, békét, harmóniát adok annak, aki látja, illetve vásárol tőlem.

 

 


Széchenyi 2020
    Rinya-Dráva Szövetség
   LEADER Helyi Akciócsoport
7570 Barcs, Széchenyi utca 38.
ügyfélfogadás: H-P 8:00-16:00
telefon: +36/82/460-721
mobil: +36/30/698-77-23
e-mail: rinyadrava@outlook.hu

2022. július
v h k sze cs p szo
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
2022. július

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa