Mintegy 700 millió forintra pályázhatnak azok a települési önkormányzatok, amelyek hazai és külföldi kapcsolatok kialakítását tervezik. További olyan pénzügyi források is rendelkezésre állnak a vidéki hálózatok tagjainak, amelyek kifejezetten a vidékfejlesztési projektek megvalósításához vezető úton segítik a pályázókat.
„Hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítására pályázhatnak másfél hónapon belül a vidéken élők. A települési önkormányzatok kapcsolatépítési programjára 700 millió forint áll rendelkezésre” – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a falusi kultúra és a közösségi terek megőrzésében. Az államtitkár mindezt a Komárom-Esztergom megyei Bajon mondta, ahol ma átadta a település új közösségi terét.Az államtitkár kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) forrásából olyan programokra is lehet pályázni, amelyek a vidékfejlesztésben érintett intézmények, szervezetek és települések együttműködését segíti. Az MNVH által kezelt forrás évente egymilliárd forint lesz, az elnyerhető összeg felső határa hárommillió forint, így évente mintegy 300 projektet lehet támogatni.

V. Németh Zsolt szerint a sikeres pályázatok alapfeltétele, hogy a hangsúly a kapcsolatépítésen és a jó gyakorlatok átadásán legyen. „Hamarosan mikrovállalkozások támogatására és turisztikai fejlesztésekre is lehet pályázni” – hangsúlyozta az államtitkár baji sajtótájékoztatóján.

A település új, Integrált Közösségi és Szolgáltató Terének (IKSZT) átadásán az államtitkár elmondta: az IKSZT-t régebben egyszerűen falusi kultúrháznak nevezték, ma már azonban olyan közösségi térre van szükség, ahol a hagyományok ápolása mellett a XXI. század kihívásainak is eleget tud tenni. A közösségi életnek helyet adó épület eredetileg óvoda volt, amelyet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával renováltak.

forrás:www.kormány.hu


Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa